Лохина у світовому виробництві

0
91

Сектор лохини в останні роки демонструє найвищі темпи зростання у плодоовочевому сегменті України. Тільки у минулому році, згідно з оцінками експертів, було закладено не менше 700 га нових плантацій лохини. Загальна площа під ягодою виросла відразу на 44% за один рік. Цей новий для України сегмент галузі в останні роки стрімко зростає, а ось «мастодонти» у вирощуванні смачнючої та корисної ягоди вже досягли чималих висот. Маю на увазі світових лідерів з виробництва лохини – це Сполучені Штати та Чилі. Також у числі топових виробників і експортерів Канада, Перу, Іспанія, Мексика, Аргентина, Марокко, Нідерланди, Німеччина, Польща і Франція.

Основні вимоги до вирощування ягоди

Як і інші дрібні плоди, лохина найкраще росте на добре дренованих ґрунтах на відкритому сонці. Часто бувають хибні припущення, що лохину легко вирощувати, бо вона може прекрасно себе почувати у дикій природі на бідних грантах або у заболочених районах. Однак реальність така, що до лохини ставляться особливі вимоги, які відрізняються від вимог  до більшості інших сільськогосподарських культур.

Лохина вимагає рН ґрунту від 4,5 до 5,0. Якщо природний pH вашої землі вище 6,2, займатись виробництвом ягоди не рекомендується. Якщо pH становить 6,2 або нижче, його можна знизити, додавши сірку. У мінеральних (глинистих) ґрунтах необхідно додавати органічну речовину в посадкову яму, а також використовувати органічну мульчу.

Американські виробники найчастіше використовують гниючу тирсу, торф’яний мох або органічний компост. Грибний компост або інша мульча з високим pH і ґрунтові добавки не повинні використовуватися.

Щоб допомогти боротися з бур’янами, американці рекомендують вирощувати покривні культури, такі як жито, не менше одного року, перш ніж садити лохину. Фермери зазвичай садять рослини на відстані 1,5 метра одна від одної у рядах, розташованих на відстані 2,4–3,6 метра.

Рослини слід садити ранньою весною, однак пильно слідкувати, щоб вони не загинули через можливі заморозки. Осіння посадка (з середини до кінця жовтня) також може бути, але успіх залежатиме від температури.

Дорослі рослини лохини вимагають щорічного обрізування. Воно контролює врожайність, що підвищує якість плодів. Це також бадьорить рослину, стимулюючи новий приріст. Обрізування зазвичай проводять ближче до кінця періоду спокою (зазвичай у березні). Вона включає в себе видалення невеликих  веретеноподібних гілок, потоншення центральних тростин для збільшення проникнення світла всередину рослини.

Перші три–чотири роки на високий урожай можна не сподіватись. Масове плодоношення рослини починається на п’ятий рік.

Австралійська лохина

Вирощування лохини в Австралії, як і скрізь, є вельми затратною справою на початковому етапі. Однак короткий проміжок часу між створенням плантації і першим поверненням у поєднанні з високим попитом і прийнятними цінами на ягоду компенсує високі витрати.

Ягоди лохини вперше з’явилися в Австралії на початку 1970-х років, основним місцем вирощування для них став південь континенту, узбережжя Нового Південного Уельсу, де з кожним роком виробництво ягоди збільшується вельми швидкими темпами. Наприклад, у 2014 році австралійці збирали 5500 тонн лохини, а минулого року валовий збір досягнув 17 000 тонн.

Складні умови, з якими стикаються австралійські виробники лохини, включають посуху, сильні шторми, водні обмеження і екстремальні спеки та пожежі. Наявність і вартість робочої сили стають все більш серйозною проблемою в усіх регіонах. Фермери прагнуть перейняти кращу галузеву практику управління. Всі ягоди, що направляються на свіжий ринок, збираються виключно вручну, щоб підтримувати високу якість. Розробка сортів, придатних для комбайнів, і сортів, які добре підходять для кліматичних умов Австралії, є постійними цілями.

Індустрія австралійської лохини вимагає дотримання чітких рекомендацій щодо зрілості плодів при збиранні врожаю. Виробники повинні завжди забезпечувати цей контроль якості під час прибирання.

«Феноменальний ріст» лохини у південноафриканській промисловості

Африканці доводять, що цю ягоду можна вирощувати майже всюди. Південноафриканська індустрія лохини переживає період бурхливого зростання завдяки високому попиту на ягоду на внутрішньому ринку, а також з боку Великобританії і ЄС. Цьому сприяв аналогічний сплеск зростання в Австралії, де було розроблено багато нових сортів лохини, які використовуються і в промисловості Південної Африки.

У Південній Африці у виробництві лохини домінують три компанії, які пропонують своїм виробникам власну лінійку ліцензованих рослин лохини. Наприклад, компанія United Exports у Південній Африці має близько 20 виробників, приблизно порівну розділених між традиційними регіонами, що вирощують ягоди, на півдні і новими регіонами у Північно-Західній частині регіону. Такий географічний розподіл виробництва дозволяє  вирощувати ягоди лохини у Південній Африці 52 тижні на рік.

United Export виробляє близько 2500 тонн лохини на рік. Сезон збору врожаю починається на спекотній півночі, а потім рухається на південь, досягаючи максимуму в серпні і вересні.

Способи збирання лохини. Плюси/мінуси

В Америці існує два різних методи збирання врожаю лохини: звичне всім ручне та механізоване збирання.

Історія свідчить, що зібрана вручну лохина найкраще зберігається на полиці для свіжих продуктів. Ручне збирання зазвичай починається рано вранці, коли ягоди охололи від нічних температур, після зникнення роси і триває протягом восьми годин залежно від температури. У середньому хороший збирач може збирати від 90 до 130 кілограмів ягід у день. Зазвичай загальний урожай становить від 1300 до 2200 кг за один прохід по полю.

Для збирання врожаю також використовують агрегат  на колесах, який виглядає, як перевернута буква U. Машина проходить по обидві сторони від ряду рослин і за допомогою міцних пластикових стрижнів, які рухаються по рослинах лохини, струшує ягоди з куща і збирає їх у лотки, які укладаються у задній частині машини. Техніка працює рано вранці або вночі, коли прохолодно. Одна машина може обробити до двох з половиною гектарів на день протягом десятигодинної зміни.

Американські фермери користуються обома методами збирання лохини, однак ручне є найкращим способом обробки ягід. Однією з проблем є брак робочої сили, тому машинне збирання стає все більш поширеним у виробництві лохини, воно є вимушеною альтернативою, адже супроводжується значною втратою врожаю через недосконалість агрегатів. Також разом зі стиглими плодами збирається зелена ягода, яка могла б ще залишитися на рослині до повного дозрівання.

Експорт свіжої лохини в Європу

Стрімке просування і зростаючий попит на здорову, легку у вживанні їжу привели до значного збільшення європейського споживання лохини, а також зростання виробництва в усьому світі. Рітейлери і їх постачальники послуг тепер можуть отримувати лохину цілий рік. Однак, щоб вижити у довгостроковій перспективі на європейському ринку, ви повинні бути добре інтегровані в ланцюжок поставок і стабільно забезпечувати якісною продукцією.

Швидкозростаючому імпорту лохини в Європу може сприяти збільшення обсягів поставок в основному з Чилі, Марокко і Перу. Очікується, що попит продовжить своє зростання, хоча ніхто не знає його справжнього потенціалу. Середнє споживання ягоди в Європі все ще нижче, ніж у Північній Америці, де лохина зустрічається набагато частіше. США і Канада також є найбільшими її виробниками. Беручи до уваги розмір їх місцевих ринків і їх аналогічні з Європою пори року, південні країни мають більше можливостей отримати вигоду з європейського зростання.

Оскільки країни Північної Європи, такі як Польща, Німеччина, Франція і Нідерланди, традиційно вирощують більше ягід, ніж південь, вони звикли до більш високого споживання. Наприклад, у скандинавських країнах збирання лісових ягід є популярним видом активного відпочинку.

У Південній Європі споживання лохини все ще відносно невелике. Але збільшення обсягів виробництва допомагає розвивати місцевий ринок. За даними Асоціації польських виробників фруктів, Іспанія стала найбільшим виробником (і експортером) лохини в Європі. Це створює можливості для експортерів, які можуть здійснювати поставки у міжсезоння.

Які тенденції пропонують можливості на європейському ринку для української лохини?

Увага до здорового харчування

Споживачі в Європі все більше слідкують за своїм здоров’ям і приділяють більше уваги своєму раціону харчування. Ця тенденція позитивно впливає на маркетинг свіжої лохини.

Лохина, як відомо, містить велику кількість вітаміну С і харчових волокон. Важливо розуміти, що просування інформації про користь для здоров’я дуже впливає на комерційний успіх ягоди.

Збільшення плантацій лохини сприяє споживанню ягоди

Постачальники по всьому світу намагаються отримати вигоду зі зростаючої популярності лохини. Це призвело до багатьох нових виробничих проектів. Виробництво і просування продукції стали суттєвими факторами зростання поточного споживання.

Хоча галузеві джерела, як і раніше, бачать можливості для подальшого розвитку ринку лохини, ніхто не знає, наскільки довго це можна тривати. При інвестуванні у виробництво лохини ви повинні знати про ризики і нестабільність попиту і пропозиції.

Надання переваги місцевим сезонним продуктам може вплинути на зовнішні поставки

Споживачі стають все більш обізнаними про сезонні фрукти і надають усе більшої переваги місцевим продуктам. Завдяки передовим технологіям зберігання європейські виробники також зможуть продовжити свій сезон. Продовження сезону вирощування лохини і перевага місцевих продуктів можуть становити ризик для майбутнього імпорту від постачальників на далекі відстані. У даний час значна частина попиту на ягоди, як і раніше, покривається за рахунок імпорту.

Споживчий досвід став фактором успіху

Споживачі люблять побалувати себе лохиною, тому ви повинні враховувати, що їх досвід став важливим фактором успіху для вашого продукту. Особливо коли маєш справу з досвідченими покупцями лохини, які цінують преміальну якість.

Також покупці вимагають прозорості та сертифікації від компанії-постачальника. Якщо ваші сертифікати відповідають Глобальній програми соціальної 65\7 відповідності, у вас буде більше шансів постачати свою продукцію до  європейських супермаркетів.

Короткі факти про вирощування лохини

  • Лохині необхідне сонце.
  • Лохина вимагає кислого ґрунту.
  • Посадіть два або більше сорти для успішного запилення.
  • У рослин не буде багато плодів у перші 2–3 роки.
  • Гарна врожайність настає через 5 років.
  • Рослини лохини повільно ростуть і досягають повного розміру через 8–10 років.
  • Щозими обрізайте старі, слабкі і мертві стебла

Тенденції, які спостерігаються у світовій індустрії лохини:

  1. Використання лохини стає все більш глобальним, причому найвищі темпи зростання, обсягу і вартості в Азії і Європі
  2. Попит на свіжу лохину тепер може бути заповнений під час традиційного міжсезоння новими джерелами поставок, такими, як Китай, Перу і Мексика.
  3. Зовнішній капітал та інвестиції продовжують надходити до ланцюжка поставок лохини, що іноді впливає на вартість активів і темпи зростання галузі.
  4. Існує велике бажання посилити механізацію, особливо у галузі збирання врожаю, але прогрес у цьому залишається обмеженим.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here