Cтійка картопля, що швидко дозріває в полы зору дослідників Хаттона

0
201

Картопля є однією з найважливіших продовольчих культур у світі, але вразливість рівнів врожайності до стресів рослин обмежує поглинання врожаю в деяких частинах світу, особливо в районах, порушених зміною клімату. Це знижує потенціал картоплі для забезпечення продовольчої безпеки в таких регіонах.

Нове дослідження вчених з Інституту Джеймса Хаттона показало, що специфічний білок, який кодується геномом картоплі, є ключовим компонентом бульбоутворення — процесом, за допомогою якого рослина картоплі ініціює і розвиває бульби.

Це відкриття надзвичайно важливе, оскільки воно забезпечує ключовий шлях до підвищення продуктивності культури, яку регулярно споживають більше 1 мільярда людей у ​​всьому світі.

Д-р Марк Тейлор, керівник групи Інституту генетики і фізіології картоплі в Данді і провідний автор дослідження, сказав: «Рання стадія туберкульозу диктує час дозрівання врожаю і тому є вирішальним фактором в агрономії картоплі».

Протягом багатьох років картоплярі використовували природні відмінності на початку бульбоутворення для розробки поліпшених сортів для різних широт, термінів збору врожаю і ринків, на яких вплив стресів, пов’язаних з навколишнім середовищем і хворобами, зводиться до мінімуму.

«Розуміння механізму ініціювання бульб у картоплі забезпечує нову стратегію підвищення врожайності культур, яка є абсолютно важливою для глобальної продовольчої безпеки».

Є надія, що генетичні відкриття будуть використані селекціонерами картоплі для створення швидко дозрівають, більш стійких сортів картоплі, які забезпечать збереження виробництва в епоху зміни клімату, і ця робота ведеться спільно з галузевими партнерами.

Дослідження опубліковане в останньому номері журналу The Plant Journal і фінансувалося Радою з досліджень в галузі біотехнології та біологічних наук (BBSRC), програмою Horizon 2020 Європейського союзу і програмою стратегічних досліджень RESAS уряду Шотландії.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here