Зимове потепління і його наслідки для садів

0
11835

Потепління та різкі перепади температури впродовж зимових місяців, а також весняні заморозки під час вегетації плодово-ягідних культур ставлять під загрозу продуктивність садів. Тепла погода взимку (плюсова температура впродовж січня–лютого) дає змогу прискорювати вегетацію плодових культур, яка за звичайних погодних умов в Україні розпочинається навесні. Це може призвести до значної втрати генеративних бруньок під час різких коливань температури повітря. Або навіть до часткової або повної загибелі плодових дерев навіть витривалих культур, таких як яблуня та груша, і особливо чутливих до даних температурних перепадів черешні, абрикосу, фундука та волоського горіха.

Про підвищення середньорічної температури в Україні свідчить детальний аналіз температурних показників, зафіксований на території Дослідної станції помології ім. Л. П. Симиренка ІС, що знаходиться у селі Мліїв Черкаської області. Так, за даними спостережень, протягом 1978–2013 років відбувалось поступове підвищення як середньорічної температури на + 1,4°С, так і температури під час вегетації на + 1,0°С, що є наслідком і підтвердженням глобального потепління у світі. Унаслідок потепління варто очікувати значну кількість пошкоджених плодових дерев від дії різких перепадів температури впродовж зимово-весняного періоду, міграції карантинних шкідників та розвитку хвороб у садах, що можуть завдати великих збитків..

Нинішньої зими в Україні встановилася аномально-тепла погода та ще й без снігу, тому для успішної перезимівлі плодових садів раджу провести низку заходів.

  1. Внаслідок теплої погоди мишоподібні гризуни активізуються, тому обмотування штамбів дерев спеціальною плівкою, сіткою, папером буде доцільним. Також ефективним у боротьбі з гризунами є родентициди у вигляді затравок (Ratimor, Storm).
  2. Враховуючи загрозу різкого похолодання на фоні теплої погоди, для успішної перезимівлі плодових культур при обрізуванні дерев необхідно замазувати зрізи садовим варом.
  3. Теплі зими сприяють розвитку хвороб та шкідників, тому садівникам варто бути готовими до обробки садів препаратами в ранні терміни у випадку прискореного настання вегетації.
  4. Для запобігання підмерзання молодих коренів насаджень ягідних культур внаслідок різких температурних перепадів ефективним є вкриття ягідників мульчуючими матеріалами, а саме: соломою та тирсою.

 

Якщо не вдалося вберегти сад від дії різких коливань температури, внаслідок чого відбулось пошкодження насаджень морозами, слід врахувати ступінь пошкодження даних культур. Якщо підмерзли лише кінці гілок, їх обрізування проводять до початку вегетації. При більш сильному підмерзанні, коли по характеру змін та потемніння чи почорніння тканин важко визначити ступінь пошкодження, дерева залишають без обрізування до пробудження бруньок та початку росту пагонів. При цьому слід враховувати, що потемніння деревини не є підставою видалення гілок чи дерева в цілому. У даному випадку проводять омолоджуюче обрізування, тобто вкорочують пагони до непідмерзлих гілок, видаляючи явно мертві частини дерева. Максимальним віком плодових культур для омолоджуючого обрізування є: для вишні, персика, сливи – 10–15 років; для яблуні, груші – 20–30 років; для абрикоса – 35 років.

 

Є.П. Постоленко, кандидат  с.-г. наук

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here