Успішний сад

0
11464

Чи бачили ви зразковий сучасний фруктовий сад, де застосовуються передові технології вирощування, використовуються інновації у виробництві, а вся продукція має відмінну якість?  Цей взірець садового господарства знаходиться не в Америці чи Європі, а в Україні.

Фермерське господарство «Гадз» створене у 2011 році і спеціалізується на вирощуванні фруктів. Заступник голови ФГ «Гадз» Олег Грицак розповів нам про структуру зразкового господарства, яка умовно розділена на 3 частини. Саме віддана робота кожного відділу утворює злагоджений механізм функціонування підприємства.

Перший відділ займається виключно садом. За три роки після заснування фермерського господарства було посаджено близько 600 га фруктових дерев: яблуні – 530 га, груші – 10 га, сливи – 40 га.

Однією із запорук успіху будь-якого саду є якісний посадковий матеріал, який фермерське господарство завозило з-за кордону – Італії, Голландії, Сербії  та деяких розсадників України. Основними сортами яблуні є Голден, група Ред Делішес, Гала, Айдаред, Фуджі, Моді, Симиренко, а також інші інтенсивні сорти; груші – Конференція, сливи – Стенлей. Елементами технологій є використання карликових підщеп, нових продуктивних сортів, краплинне зрошення та утримання саду на шпалері. 

Олег Іванович акцентував увагу на ще одному важливому елементі успішного функціонування саду: «Нам вдалося підібрати дружну  команду агрономів. Вісім молодих хлопців, які закінчили Уманський аграрний університет, прийшли у 2011 році на практику до нашого підприємства  та посадили  сад. Вони і досі у нас працюють. Сад розбитий на зони, за якими закріплений один агроном і один помічник. Якщо агроном доглядає за садом від самого початку, він знає всі нюанси свого дітища».

Наступній підрозділ – власний розсадний комплекс. Кожен рік на підприємстві вирощується 30 га саджанців, до 1 млн посадкового матеріалу. Коли сад тільки закладався, саджанці доводилося завозити з-за кордону, а тепер фермерське господарство саме відправляє їх на експорт.

Першу партію саджанців фруктових дерев три роки тому експортували до Нідерландів. Це дозволило вивести господарство на новий рівень співпраці з європейськими партнерами. Така співпраця розповсюджується не лише на яблуні, господарство також вирощує для іноземних партнерів груші, черешні, абрикоси та сливи.

Третій відділ – логістичний центр із сортувальними лініями і холодильник, в якому можна вмістити 10 тис. тонн яблук на зберігання. Три тисячі тонн – звичайне зберігання, решта – у регульованому газовому середовищі, яке дозволяє зберігати яблука до року в такому вигляді, в якому вони були зірвані з дерева.

Коли підприємство вийшло на певний об’єм продукції, було прийнято рішення поставити сучасні сортувальні лінії. Зараз у господарстві є три окремі лінії. Одна із них дозволяє сортувати яблука на спеціальній підкладці по 4–6 штук (продукція, яка поставляється до супермаркетів). Друга калібрує, сортує та пакує яблука у поліетиленові пакети та сітку від 1 до 3 кг. Таке пакування відправляється у мережі супермаркетів та за кордон. Третя лінія дозволяє сортувати яблука по вазі, кольору, розміру, може виявити зовнішні та внутрішні дефекти продукції.

«Родзинка» господарства

Підприємство має ексклюзивне право вирощувати сорт яблуні від німецьких селекціонерів Байя Маріса. Плоди яблука мають червоний окрас як зовні, так і в середині та важать до 200 г. Вони солодкі з кислинкою, мають аромат вишні.

«Особливість даного сорту полягає у тому, що коли дерева весною цвітуть, квітки цього дерева мають червоне забарвлення, як сакура. Цей сорт є родзинкою нашого саду. У Байя Маріса у 40 разів більше антиоксидантів, ніж у звичайному яблуку. Тому воно відповідно корисніше для споживання», – говорить Олег Грицак.

Яблуко-вишню сорту Байя Маріса посадили у 2014 році. З одного дерева на четвертий рік після посадки підприємство збирає до 20 кг яблук. Яблуні люблять пухкий ґрунт, ростуть на ділянці, захищеній від вітрів і протягів. Крону такого сорту необхідно формувати за системою «суперверетено», на деревах залишають лише одно-, дво- і трирічні гілки. Старіші гілки необхідно зрізати, аби дерево не витрачало сили на зайві пагони.

Перевага Байя Маріса у тому, що плоди, зібрані у вересні, можуть лежати до лютого. Сік із них – червоний, тож у промислових умовах його не треба забарвлювати соком вишні або буряка.

Курс на експорт

Завдання власника фермерського господарства «Гадз» – щоб 50% продукції йшло на експорт. Однак в Україні якісні яблука з Тернопільщини можна купити чи не у всіх торговельних мережах. Господарство реалізує яблука в «АТБ», «Велику Кишеню», «МЕТРО», «Калинівку», «Сільпо», «Таврія В».

«У нас підписані договори майже з усіма найбільшими торговельними мережами України, а також із невеликими маркетами у нашій області», – зазначає Олег Грицак.

Все ж таки експорт в пріоритеті. За останні 3 роки підприємству вдалось підписати велику кількість контрактів. Яблука господарства експортуються у близько 20 країн світу: Гонконг, Сінгапур, Катар, Оман, Дубаї, Саудівську Аравію, Ірак, Іран, Туреччину, Сирію, Швецію, Норвегію, Францію, Німеччину, Білорусь. Зараз завдання вийти на ринки Африки, підписаний договір зі Шрі Ланкою, Бангладешем і В’єтнамом.

Яблучний сезон-2019

Цей сезон для всіх садівників України був нелегким, як і минулий. Минулого року спостерігалось перевиробництво яблук, відповідно ціна була від 3 до 7 грн/кг. У листопаді та грудні минулого року доводилось продавати яблука нижче собівартості.

У цьому сезоні інша складність. Весною  –  у травні, у період цвітіння та зав’язування плодів – випала рекордна кількість опадів. Тому багато садівників України потерпіло від того, що яблука погано зав’язалися, через високу вологість було вкрай важко боротися з хворобами.

«У нашому господарстві рожай показав себе на рівні минулого року. По об’єму зібраного яблука ми не програємо минулому року, однак якість нам зберегти не вдалось, – говорить заступник голови господарства. – Приблизно 70% товарного врожаю ми втратили. У липні врожай побив град. Яблуко з градобоїною на експорт не відправиш. Воно продається як другий сорт, а це вже зовсім інша ціна».

Перспективи у переробці

Сьогодні однією із запорук рентабельності виробництва є диверсифікація бізнесу. Вищої рентабельності досягає той, хто не тільки вміє виростити, а й організувати переробку. Тому у ФГ «Гадз» і тут ідуть у ногу з часом. Скоро на підприємстві запрацює найбільша в Україні сушарка, на якій можна буде виготовляти два види продукції. Існуватиме звичайне сушіння яблук і груш часточками, які традиційно використовують на узвар, та виробництво хрустких яблучних чипсів. Зараз ці лінії вже протестовані та готуються до серійного запуску.

Сушіння яблук і груш діятиме цілий рік, сировиною для нього, зокрема, будуть і відсортовані перед продажем плоди.

Також у планах господарства великий проект щодо переробки яблук на джеми, соки та пюре. Однак це довгострокова перспектива. Саме такий комплексний підхід дозволяє фермерському господарству розвиватись, шукати нові ринки збуту та мінімізувати ризики виробництва.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here