Спаржеві плантації в українських реаліях

0
275

Спаржа – одна з найсмачніших, корисних і дорогих овочевих культур, яка займає одну з найперспективніших ніш в агробізнесі. Адже стабільно високий попит, порівняно низька собівартість вирощування та ще й високий експортний потенціал все більше і більше привертають увагу аграріїв до цієї культури. Проте в Україні поки що мало виробників можуть поділитися досвідом виробництва цього досить нового для нас овочу.

Серед небагатьох ентузіастів генеральний директор компанії «АВ ЛІХТ» Василь Поліщук, який поділився власним досвідом просування та вирощування спаржі в Україні.

«Я був топ-менеджером фінансової установи України, коли мені принесли жменьку насіння спаржі, — згадує Василь Поліщук. Так вийшло, що я маю одну з освіт, пов’язану із землеробством, тож зацікавився культурою і почав висаджували насіння у себе на земельній ділянці, експериментувати.

Почав вивчати світові тенденції вирощування спаржі, переймав досвід європейських виробників. Зрозумів, що це може бути гарна перспектива для розвитку українського села, так як, в основному, використовується ручна праця для вирощування спаржі.

На початковій стадії даного проекту піти розповідати 90% респондентів, що це не квасоля, було вкрай важко. Сьогодні вже потроху починає з’являтися культура споживання спаржі як у вирощуванні так і у споживанні українцями».

За словами Василя Поліщука, в Україні спаржа росте, як бур’ян (заячий холодок, або холодок лікарський), у неї є така властивість, як самозбереження свого генофону. У нашій державі законодавством дозволено вирощувати дану культуру. Вона внесена до реєстру сортів.

Спаржа – органічний, екологічний продукт, багаторічна трав’яниста рослина, що росте на одному місці близько 20 років та витримує морози до 30 градусів. Завдяки вирощуванню саджанцями, дана культура має 100% схожість у відкритому грунті. Хоча вирощувати її можна і в тепличних умовах.

Урожайність спаржі 812 тонн з гектара, якщо додати крапельне зрошення, підживлення та європейський досвід, то й до 15 тонн можна зібрати. Ціна кілограма спаржі  в Україні від 150 до 680 грн (інколи 999 грн), у світі – від 3 до 20 Євро.

При інтенсивній технології вирощування у перший урожайний рік можна отримати до 50 – 80 грам урожаю з однієї рослини. З кожнім роком урожайність росте, на п’ятий рік вирощування одна рослинка спаржі дає до 600 грамів.

Сортове різноманіття

Василь Поліщук рекомендує вирощувати вирощування в українських реаліях три гібриди спаржі, які внесені у реєстр сортів.

Ранній Гійнлім F1, середньоранній Гролім F1 та пізній Баклім F1. Це 100% чоловічі гібриди. Баклім F1 та Гійнлім F1 підходять для вирощування зеленої та білої спаржі. Вони забезпечують надійну врожайність і якість як у теплицях, так і при вирощуванні на полях. Баклім F1 надзвичайно корисний для заготівлі у 2-ій половині сезону в поєднанні з урожаєм ранніх сортів. Гійнлім F1 підходить для заготівлі на початку та в середині сезону збирання врожаю.

Гролім F1 в основному підходить для вирощування білої спаржі та являється високопродуктивним сортом. Висаджують його також для вирощування і зеленої спаржі, тоді пагони врожаю є зеленими та товстими.

Догляд за рослинами

«Аби отримати хороший урожай, достатньо систематичного поливу невеликими дозами, щоб не було застою води, а також щоб не пересихав грунт. Прополка бур’янів при їх появі. На 2–3 рік стандартне підживлення  як  для багаторічних рослин – перегній, комплексне мінеральне добриво (азот, фосфор, калій) 30 г на 1 м2», говорить Василь Поліщук.

Технології вирощування спаржі залежать від гібриду (сорту). Наприклад, зелена спаржа – рослина відкрита до сонця, а білу спаржу взагалі ховати від сонця. Варто нагорнути бурт (горб) землі висотою біля 25 см та накрити чорною плівкою.

Збирання врожаю

Одразу потрібно застерегти, що збирання врожаю відбувається вручну. Розпочинати збирання пагонів потрібно на наступний рік після посадки розсадою шляхом відрізання пагонів довжиною 1824 см. Якщо рання весна, збирання пагонів розпочинається з кінця березня – початку квітня та триває до кінця червня.

У перший врожайний рік наука рекомендує проводити збирання врожаю  до 1 місяця, щоб не ослаблювати кореневища спаржі. У подальші урожайні роки – 2 місяці.

Споживання та зберігання

«У різних народів світу існують свої рецепти приготування пагонів спаржі, їх можна налічити сотнями. Одні народи надають перевагу білим пагонам, інші – зеленим. Хтось її підсмажує, хтось варить, а хтось парить. Уся їжа, приготована зі спаржі, дуже корисна для людського організму», –  розповідає пан Василь.

Зібрані пагони спаржі краще вживати відразу ж. Щоб зберегти урожай спаржі протягом декількох днів, варто помістити зрізані пагони в холодну воду на декілька годин, а потім покласти до холодильника. Вода повинна мати температуру +2 + 3 градуси, щоб зупинити фізіологічні процеси спаржі.

Самий ощадливий метод зберігання спаржі швидке заморожування. Після чого, тримати пагони в морозильній камері. Смакувати можна аж до наступного врожаю спаржі. Консервування спаржі також зручний спосіб для її зберігання та вживання в їжу в будь-який період року.

Коли українські споживачі у найближчі роки відчують корисність для людського організму від вживання спаржі у будь-якому вигляді (свіжому, консервованому, замороженому, в спеціях тощо), тоді, і культура споживання спаржі виросте у рази. Тим самим і виростуть площі під спаржею. Зараз вони становлять до 100 га., прагнемо до вищих показників. В Європейському Cоюзі площі під спаржею становлять біль 60 тис га., та додатково вони щорічно завозять десятки тисяч тон. А українські аграрії могли б завоювати даний ринок споживача.

 

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here