Роттердам та Білий Кролик – новинки, які змінюють уявлення про солодку кукурудзу

0
11892

Протягом останніх десяти років площі під солодкою кукурудзою щороку зростають. Серед факторів, які вплинули на зростання, експерти відзначають високу доходність: за урожайності 40 тис. повноцінних качанів з 1 га і їх подальшої реалізації за ціною 3 грн/качан  валовий дохід становить 120 тис./га. І це всього за 90 днів після сівби. Доходність зростає також, коли зелена маса, яка лишається після збирання врожаю, використовується як корм для худоби.

За словами агроексперта, власника компанії МНАГОР Михайла Нагорняка, популяризації солодкої кукурудзи серед малих фермерських господарств сприяє і те, що вітчизняні фермери опанували конвеєрну технологію вирощування солодкої кукурудзи (про яку детальніше ми розповідали у попередніх номерах журналу) та почали комбінувати її посіви з іншими ранніми овочевими культурами, що дозволяє збирати по два врожаї за сезон!

– На Вінниччині, зокрема, у південних її районах, які межують із Молдовою, останні 15 років фермери традиційно вирощують ранню редиску, а нині, після її збирання, спробували на цих ділянках висадити солодку кукурудзу. І в них вийшло. Таким чином, збирають по два врожаї за сезон – на кукурудзяних ділянках, а також на ділянках, де вже був зібраний врожай раннього редису. А наш партнер та фермер із Київщини Павло Миколайович Йосипенко спочатку висіває горох овочевий, а потім саджає солодку кукурудзу. Тільки є одне «але» – гібриди солодкої кукурудзи треба обирати ранні, такі, як Барселона F1 або Фіона F1 (Солодка Мрія), бо, починаючи із 22 червня, день стає коротшим, тож пізні сорти не встигають дозріти, – каже Михайло Нагорняк.

До речі, гібриди солодкої кукурудзи компанії МНАГОР годяться не тільки для пізньої (пожнивної) сівби, а і для ранньої та ультраранньої і отримання надранньої продукції, як кажуть, перший качан найдорожчий.

Як зазначив Михайло Нагорняк, українські фермери навчилися вирощувати суперсолодку кукурудзу розсадним методом, а смакові якості перших  суперранніх гібридів МНАГОРа Барселона F1 та Фіона F1 (Солодка Мрія) були гідно оцінені  покупцями. Вони вже знають, що навіть перші надранні качани на ринку є суперсолодкими. Тому фермери ці гібриди почали активно використовувати у виробництві. А компанія МНАГОР продовжує продукувати нові селекційні об’єкти. Нині на ринку з’явилися ще дві новинки МНАГОРа – Роттердам F1 та Білий Кролик F1.

Про особливості цих гібридів нам розповіли в компанії МНАГОР:

  • потужний стартовий ріст навіть у холодному ранньовесняному грунті;
  • великий качан як для ранніх гібридів, понад 21 см;
  • чудові смакові властивості (довше зберігає товарний вигляд після обривання качанів за рахунок суперсолодкого зерна);
  • рання продукція, яка дає максимальну вигоду (додатково 3–5 грн заробітку на качані, особливо порівняно із ціною у пік сезону);
  • за рахунок будови листка має додаткову стійкість до хвороб

 

Звісно, для солодкої кукурудзи це важливі показники. Як відзначають у МНАГОР,  при їх вирощуванні варто застосовувати метод, який використовують фермери у Західній Європі та США, а саме: вони накривають спеціальною захисною плавкою перші ранні посіви цукрової кукурудзи. А під час вегетації рослини прямо під плівкою разом із інсектицидом обробляють посіви солодкої кукурудзи і фунгіцидом, щоб отримати так званий зелений ефект (грін ефект). В Україні така методика поки не увійшла у звичку, але, що характерно, Роттердам F1 має природну стійкість до більшості хвороб кукурудзи та  до весняних холодів.

Роттердам F1 також придатний для механізованого збирання. Висота кріплення качанів, що дорівнює понад 50 см, дає змогу збирати їх комбайном, а коли цей процес виконується вручну, люди не так швидко втомлюються, адже не потрібно низько нагинатися.

Компанія МНАГОР також презентує новинку на ринку України та Східної Європи – гібрид Білий Кролик F1. Його якість підтверджена експертами, адже він має білосніжне соковите зерно. За біологічними і генетичними показниками біле зерно кукурудзи дуже схоже на жовте, але зерна ніжніші, легші для травлення, ніж жовті, та містять велику кількість дієтичного волокна. Саме тому така кукурудза підходить для дієтичного харчування і її можна вживати навіть маленьким дітям від двох років.

Білу кукурудзу їдять не лише вареною. Її запікають у мікрохвильовій печі до 10 хв. або смажать на грилі 12 хв. Також її можна консервувати та заморожувати. А в США рівень споживання білої кукурудзи щороку зростає.

Насіння можна замовити на сайті: www.mnagor.com або за телефоном: (067) 236-17-16, доставка перевізником. Якщо замовите насіння по технології «Ідеальний конвеєр», знижка 10%.

Також у нинішньому сезоні компанія «Дельта-Агро» у співпраці із компанією МНАГОР  розробили ще одну новинку, гібрид Імпресаріо F1. Він також ультраранній і уже встиг сподобатися фермерам. Розробки та покращення ще тривають, для продовження тестування запрошуються фермери. Замовити Імпресаріо F1 можна за тел. (068) 843 49 94

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here