Беззаперечним лідером серед культур, які за останні роки демонструють найбільші темпи розвитку в Україні, є перець солодкий. Так, за останні три роки площі під цією культурою зросли на 28–30 %, тоді як ось вже декілька років ми фіксуємо спад виробництва інших овочевих культур.
Беззаперечним лідером серед культур, які за останні роки демонструють найбільші темпи розвитку в Україні, є перець солодкий. Так, за останні три роки площі під цією культурою зросли на 28–30 %, тоді як ось вже декілька років ми фіксуємо спад виробництва інших овочевих культур. Запорукою такого зростання є гарна середньорічна ціна, що значно підвищує інтерес до цієї культури, і те, що порівняно з виробництвом інших овочевих культур перець забезпечує господарствам гарний економічний результат.
Ще однією, не менш важливою причиною розвитку є збільшення споживання перцю солодкого на душу населення. На сьогодні понад 70 % перцю солодкого, що вирощують в Україні, становлять сорти конічної форми. Однак ці сорти місцевої або молдавської селекції не здатні задовольнити потреби виробника. Однією з причин є те, що вони низькопродуктивні, а також схильні до ураження великою кількістю хвороб.
Останнім часом все більше людей хочуть вживати саме свіжу та якісну продукцію як кубоподібного типу, так і витягнуто-кубоподібної форми. Так, у квітні поточного року Україна закупила на зовнішньому ринку понад 3 тис. т солодкого перцю, що більше ніж у 1,5 рази перевищує відповідні показники такого самого періоду попереднього року. Загалом імпорт солодкого перцю в Україну за 10 місяців становить 14 тис. т, що є абсолютним рекордом для цієї культури за всю історію незалежності країни. Багато виробників овочів як закритого, так і відкритого ґрунту відреагували на таку динаміку ринку і збільшили частку перцю в своїх господарствах, що забезпечило їм гарний економічний результат у 2014 році. Тому, враховуючи ситуацію на валютному ринку та зростаючий попит на продукцію, можна з упевненістю сказати, що в 2015 р. виробництво перцю буде ще більш прибутковим, а вітчизняна продукція вигідно відрізнятиметься від імпортної ціною. Але для дійсно високих економічних показників обов’язковою передумовою є якість продукції, що можуть забезпечити високопродуктивні гібриди, адаптовані до умов вирощування в Україні та максимально відповідають вимогам ринку.
З огляду на це компанія «Сингента» пропонує продуктивні гібриди солодкого перцю, які вже досить добре зарекомендували себе як у великих господарствах, так і в приватному секторі для переробки та свіжого споживання. Переваги вирощування F1 порівняно з F2 та сортами такі:
гарантія агрономічної безпеки в полі;
стабільний та тривалий період плодоношення;
висока якість плодів протягом усього періоду збирання;
надійна стійкість гібридів до основних хвороб.
Одними з найпопулярніших гібридів «Сингенти», що користувалися неабияким попитом у 2014 році, є Барбі F1 та Мінтос F1. Це гібриди з плодами витягнуто-кубоподібної форми, які ідеально підходять для вирощування як у відкритому, так і закритому ґрунті.