НОВІ СОРТИ ГРУШI УКРАЇНСЬКОЇ СЕЛЕКЦIЇ

0
11905

Сорт у рослинництві є найбільш економічно доцільним засобом підвищення врожайності с/г культур, покращення показників товарності та якості врожаю. Особливо це стосується плодових культур, де помилки з добором сортів особливо затратні, а негативні економічні наслідки стають відчутними через певну кількість років.

Сорт у рослинництві є найбільш економічно доцільним засобом підвищення врожайності с/г культур, покращення показників товарності та якості врожаю. Особливо це стосується плодових культур, де помилки з добором сортів особливо затратні, а негативні економічні наслідки стають відчутними через певну кількість років.

Роль сорту особливо зростає в інтенсивних технологіях, де конкурентноздатність визначається не лише можливістю адекватного реагування кількісними і якісними показниками врожайності на рівень забезпеченості складовими технологічного процесу, а й придатністю для отримання екологічно чистої продукції та зменшення трудовитрат і техногенного навантаження на довкілля.

Існує погоджена думка селекціонерів, помологів, агротехніків та економістів, що складова сорту в одержанні валового врожаю плодових і ягідних культур, показників його товарності та якості становить не менше 50-60 %. При цьому введення у виробництво кращих сортів не пов’язано з істотними додатковими капітальними внесками.

В основних регіонах культури груші (Європа, Америка) сортимент все ще базується переважно на давніх сортах французької, бельгійської, англійської, американської та австралійської селекції – Конференція, Деканка дю Коміс, Бере Гарді, Бере Люкаса, Улюблена Клапа та її червоноплідні клони, Генерал Леклерк, Тріумф Пакгама, Бере прекос Мореттіні, Вільямс і його клони, Гранд Чемпіон, Пас Красан та інші. Переважну більшість цих сортів можна успішно вирощувати у південних регіонах України, у Придністров’ї та на Закарпатті.

Слід зазначити, що урожайність груші в промислових насадженнях України залишається низькою (в середньому 3,6 т/га, в Криму – 5,2 т/га). Але потенціал врожайності нових сортів зіставний із рівнями цього показника в країнах Європи – 25-45 т/га.

Досягнення щодо селекції груші в Україні значні. В Державний реєстр сортів рослин України, станом на 2014 рік, внесено 41 сорт груші української селекції.

Розробки щодо селекції груші істотного покращують асортимент різних регіонів України, але пріоритетними досягненнями українських селекціонерів по груші є створення нових сортів. Їх практично не страшна парша, плямистості листя, бактеріози й борошниста роса. Створені також сорти, здатні в умовах помірних сум ефективних температур у вегетаційний період формувати високі показники з товарності та смакових якостей плодів. Це дало можливість вирощувати цю цінну культуру в промислових та аматорських насадженнях значно північніше.