Найдорожчі овочі – з власного городу

0
299

На сторінках журналу ми часто розповідаємо про закордонний досвід вирощування плодоовочевої продукції. Сьогодні публікуємо наше інтерв’ю з Вальтером Глібом, який переїхав з Овруча Житомирської області до США у 1992 році і на власній присадибній ділянці у прикордонному з Мексикою містечку Сан-Дієго вирощує городину та доглядає за плодовими деревами. До речі, це не тільки його хобі, а й багатьох тамтешніх мешканців-емігрантів у першому, другому, третьому поколіннях… Більшість із них вирощують культури, які притаманні їх національним традиціям. Адже Сполучені Штати Америки ваблять людей з усього світу, неначе магніт, це країна нових можливостей, культурного і природного різноманіття. Скажімо, вологий мікроклімат Сан-Дієго, де мешкає Вальтер, завдяки наближеності до океану швидше нагадує субтропіки, ніж пустелю. Температура взимку там не опускається нижче +8-+9 °C вночі і +12 °C вдень, при цьому з лютого і майже до Різдва стовпчик термометра коливається в діапазоні 20–30 градусів, що при дбайливому зрошенні забезпечує кілька врожаїв на рік звичних для нас овочевих культур. Вальтер Гліб на своїх десяти сотках вирощує томати, щавель, огірки, цибулю, часник і навіть буряк. Робить це у вільний час, для задоволення. На життя заробляє у будівельній сфері, працює на посаді інженера-електрика.        

– Варю борщ переважно з власних інгредієнтів. Скажімо, картоплю на такій невеличкій ділянці, як у мене, вирощувати недоцільно. У будь-якому місцевому магазині можна придбати бульбу на будь-який смак. Різноманіття сортів цієї культури у Сполучених Штатах Америки вражає навіть мене, вихідця з картопляного краю – Полісся. А от щавлю не знайдете, бо американці замість нього широко використовують шпинат. Лише переселенці з острова Сицилія і Хорватії, які емігрували до США, додають щавель у свої страви, – говорить В. Гліб.

Скільки у вашому місті коштують овочі борщового набору?

Копійки. Зараз у США стає популярною так звана органічна їжа, вона коштує приблизно на 30% дорожче, спеціальні відділи з її продажу є у кожному супермаркеті. Натомість виростити на власній ділянці ще дорожче через зависоку ціну на воду для зрошення. А щоб пробурити власну свердловину у наших умовах, треба бути чи не мільйонером. Зазвичай мешканці Каліфорнії лише в складчину з декількома родинами, що живуть по сусідству, можуть собі це дозволити.

А наскільки якісний грунт на вашому городі?

На моєму обійсті гарний грунт. Земля на вигляд така ж чорна, як, скажімо, на Полтавщині або Черкащині. І врожаї непогані, якщо вчасно поливати грядки. Наприкінці 90-х придбав столітній будинок, один із найстаріших на нашій вулиці, разом із цією ділянкою. На ній росли цитрусові дерева і авокадо, яке довелося викорчувати, бо воно невдовзі всохло. Натомість висадив саджанці абрикоса, вишні, персика і яблуні, але, на жаль, український садок не прижився в місцевих умовах. Дерева або загинули у юному віці, або виявилися малопродуктивними. Тож зупинився на тих варіантах, які добре укорінилися в американській землі. Мова про лимон і гранат. Зараз гранат вже зацвів, плодів варто очікувати у вересні–жовтні, а лимон плодоносить чи не цілий рік. Згодом я помітив, що багато вихідців з Європи утримують на своїх присадибних ділянках ці невибагливі культури, до яких ще можна додати авокадо.

Яким томатам віддаєте перевагу?

– Вирощую томати сортотипу Біф, які найкраще ростуть у цій місцевості, також до вподоби за смаковими якостями чорноплідні – Індіго Роуз та Чорний принц. Насіння не купую, бо на місцевих ярмарках готову розсаду цих томатів можна придбати всього за 1 долар за кущ у горщику.

Які ще культури є на вашому городі?

– У нашому регіоні мешкає багато іспаномовних переселенців, які традиційно культивують перець чилі, за ним нескладно доглядати, тож я теж почав його вирощувати. Іноді сію цибулю і часник. Буває, що і червоний буряк, який тут можна вирощувати протягом року. Але його коренеплоди виходять не такі соковиті, як в Україні, досить жорсткої, «деревовидної» консистенції, тож доцільніше буряк придбати в супермаркеті. Не дуже у мене складається і з кропом. Хоча дуже люблю цю культуру, додаю чи не до кожної страви.  Сходить він тут гарно, але вже за два тижні починає жовкнути. Очевидно, є якась премудрість, щоб виростити кріп на місцевому грунті, якою я ще не оволодів. Бо у місцевих мережах він продається великими пакунками, тож вирощують люди.

Окрім овочів посадив на своїй ділянці для душі сосну і берези, щоб нагадували рідне Полісся. Тут кожен вирощує своє. От, скажімо,  жило у мене подружжя, квартиранти. Він американець, а вона персіянка, переселенка з Ірану. На їх прохання виділив їм кілька грядок на городі, де вони вирощували східні прянощі і зелень. Навіть для цього організували краплинне зрошення.

А що вирощують ваші сусіди?

– Один із моїх сусідів, американець, захоплюється вирощуванням гарбузів. До речі, ця культура вельми популярна тут. Щороку неподалік Лос-Анджелесу проводяться гарбузові ярмарки, триває регіональний фестиваль гарбуза, де овочівники змагаються у розмірах вирощених плодів. Так гарбузи мого сусіда неодноразово били рекорди на цьому заході. На моєму блоці майже всі щось вирощують і пишаються цим. Діляться і пригощають дарами з грядок та садків. По неділях ходжу у церкву, так люди туди приносять надлишки врожаю, щоб поділитися з прихожанами.

Взагалі у США на державному рівні популяризують аматорське городництво та садівництво. Варто згадати хоча б Мішель Обаму, дружину попереднього президента цієї країни, яка на галявинах Білого Дому облаштувала грядки і вирощувала різноманітні рослини, в тому числі і овочі. Також у муніципальних школах в обов’язковому порядку дітей з першого до сьомого класу навчають доглядати за рослинами. Це частина освітньо-виховного процесу, коли учні самостійно працюють на шкільних грядках.

Чи існує у США придорожня торгівля?

– Не тільки існує, але і процвітає. Чим далі їдеш від великих міст, тим частіше зустрічаєш облаштовані ятки для торгівлі свіжими плодами і зеленню. Зазвичай продавці відсутні. Лише є вивіска, де зазначено, яку кількість товару можна взяти в обмін на 1 долар. Скажімо, за цю суму можна придбати 10 авокадо чи апельсинів. Тут дуже популярним продуктом для торгівлі з придорожніх лотків є гарбузове і соняшникове насіння, яке допомагає водіям не заснути за кермом, а також різноманітні горіхи. Єдине, що не зустрінете тут, це  гриби. Американці побоюються їх купувати будь-де, окрім супермаркету. Тож грибного багатства у місцевих лісопосадках вистачає, мало хто його збирає і розбирається в їстівних видах. Один мій знайомий з успіхом цим користується і щоразу приносить додому повні кошики білих грибів, які він збирає десь неподалік Голлівуду.

Олександр Литвиненко

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here