Якісне насіння сприяє розвитку країни

0
149

У минулому овочівництво на Харківщині не було провідною галуззю. Однак у 2017 році ця область зайняла третє місце в Україні після Херсонської та Дніпропетровської за валовим збором овочевих культур, що свідчить про високий потенціал цього регіону для овочівництва. Тож ми вирішили відвідати кілька господарств Харківської області, щоб з’ясувати, яким видався нинішній сезон для аграріїв сходу, який насіннєвий матеріал і препарати вони використовують для вирощування популярних у раціоні українців продуктів.   

Не випадково для відрядження було обрано Чугуївський район. По-перше, тут розвинене рослинництво, бо родючі грунти, а по-друге, поряд знаходиться потужний ринок збуту – місто-мільйонник Харків, який інвестує в аграрну сферу, в тому числі і в овочівництво.   

Одним із найбільших овочевих господарств області, лани якого знаходяться у Чугуївському районі, є СФГ «Дружба». Тут вирощують моркву, буряк, цибулю та капусту для місцевих і загальноукраїнських торгових мереж. Агроном підприємства Віталій Ул’яницький розповів, що нинішній сезон на Харківщині відзначився аномальною спекою, це найбільше зашкодило капусті.

– Зима була тепла, а літо спекотне, виникли складності з приживлюваністю розсади у першій декаді червня. Капуста через посуху перебувала у стресі, врятували її лише за рахунок власної дощувальної установки. Багато шкідників благополучно перезимувало. Навіть з’явилися комахи, яких раніше ми тут не бачили. Особливо дошкуляли муха капустяна весняна, капустяна міль, трипси, нашестя яких було наймасовішим за всю історію господарства. Довелося чи не вдвічі більше використати пестицидів, добрив, антистресантів тощо, – каже Віталій Юрійович.

За словами агронома, якби у СФГ «Дружба» використовували неякісні препарати чи насіння, екстремальні погодні умови та інші щорічні виклики зменшили б урожай у рази. А так капуста Лексикон F1, яку тут культивують третій рік, має дати не менше, ніж по 100 тонн з га, як і у минулому році. Очікується непоганий урожай гібридів Агресор F1, Саксесор F1 та Кататор F1. До слова, ними  засіяні 60% капустяних площ господарства. У цьому році висадили на дослідній ділянці площею три гектари капусту Професор F1. Цей  гібрид сподобався Віталію Ул’яницькому своєю стійкістю до несприятливих умов вирощування, хвороб і шкідників – вистачило лише двох інсектицидних обробок, які у СФГ «Дружба» виконали за допомогою дрона, що свідчить про інноваційність та професіоналізм, притаманні цьому господарству.

Сімдесят відсотків цибулевого поля у СФГ також засіяні насінням компанії «Сингента». Поряд із перевіреними часом, а відтак надійними гібридами Братко F1 і Боско F1, які вирощують у СФГ вже багато років, у нинішньому сезоні виробники посіяли середньоранній гібрид американського типу Темптейшн F1 та середньоранні гібриди типу Рейсбургер Візіон F1 і Медайлон F1, які можуть якнайкраще підійти постачальникам торгових мереж. Рекомендації залежатимуть не тільки від урожайності нових гібридів, а і від результатів їх лежкості. Як зазначають у компанії «Сингента Україна», досліди показали, що зберігання Темптейшн F1 передбачене більше, ніж на дев’ять місяців, а Візіон F1 та Медайлон F1 – на вісім.

Як розповів менеджер з продажу компанії «Сингента Україна» Ігор Ніколаєнко, випробування нових гібридів цибулі до внесення їх до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, в основному тривали на півдні держави, де найекстримальніші умови для цієї культури, зокрема, посуха, а на її фоні засилля хвороб і шкідників. Якщо гібрид добре зарекомендував себе там, то у більш сприятливих умовах інших регіонів він показує себе ще краще.

Тому у нинішньому році новинки почали активно розповсюджувати в усі регіони України. Тим паче, що американський тип цибулі і Рейсбургери є продуктами, «заточеними» на механізоване збирання і довготривале зберігання за рахунок високого вмісту сухих речовин.

У СФГ «Дружба» близько 30 га зайняті під цибулею. Цьогорічні погодні умови в цілому сприяли вирощуванню культури на крапельному зрошенні, хоча трипс намагався добряче потріпати посіви.

–  Працюємо за стандартною технологією, –  розповідає Віталій Ул’яницький. –   Компанія «Сингента» допомагає з адаптацією новинок. У цьому році застосовували на цибулі новітній інсектицид Лірум 78 SC, к. с., який добре себе проявив, також рятували врожай за допомогою Енжіо ®, у якості гербіциду використовували Гоал ™ та користувалися фунгіцидами Квадріс 250 SC, к. с. та Ридоміл Голд.

На ділянках де дозріває Темптейшн F1, Візіон F1 та Медайлон F1, бачимо сухі цибулини зі щільною обгорткою та помітним восковим нальотом на лусці, що свідчить про стійкість цибулі до грибних захворювань, зокрема, фузаріозу. Рослини мають тонку шийку, що сприяє довготривалому зберіганню, міцний рівномірно заломлений листовий апарат. За розміром цибулини однорідні, дрібних і перерослих не видно навіть у місцях, де вочевидь трапилася зріджена посадка.  

Таку ж картину побачили і у сусідньому фермерському господарстві «ВІТ-АГРО», де вирощують Візіон F1 та Медайлон F1.

Як розповів керівник «ВІТАГРО» Олександр Золотарьов, у господарстві вже близько 10 років вирощують цибулю компанії «Сингента». Саме гібрид довготривалого строку зберігання Боско F1 домінував на цибулевому полі. Але нині, після результативних випробувань Візіон F1 та Медайлон F1, які продемонстрували чудову врожайність і товарність, у «ВІТАГРО» планують у наступному сезоні розширити ділянку під новинками. Тим паче, що ці гібриди не вимагають змін у технології.

– Уся поливна площа господарства становить 24 га. У цих межах плануємо щорічну овочеву  сівозміну. Близько двох гектарів засаджуємо цибулею. Могли б і більше, але поки не маємо агрегатів для механізованого збирання цієї культури. Все робиться вручну і на фоні ускладнень, які пов’язані з дефіцитом робочої сили. До речі, щороку ціна на найману працю зростає, а кількість охочих попрацювати у полі зменшується, – каже Олександр Золотарьов.

Аграрій розповів про цьогорічні виклики, з якими довелося зіткнутися при вирощуванні цибулі. Великою проблемою став бур’ян, який на Харківщині називають гусятником, а у наукових джерелах гірчаком звичайним, або споришем звичайним. Через агрономічну помилку щодо строків внесення гербіциду гусятник розрісся і почав пригнічувати цибулю, ліквідовувати його довелося вручну. Вдалося вчасно призупинили спалах фузаріозу на посівах.  Як і у СФГ «Дружба», на полях «ВІТАГРО» лютували трипси.

– Цьогоріч на цибулі використали низку інсектицидів компанії «Сингента», – продовжує розповідь Олександр Золотарьов. – Бо трипсів було важко здолати. Працювали інсектицидами Нурел Д, Ампліго 150 ZC, ФК та Енжіо ®  – провели три обробки. Проти захворювань застосували фунгіциди Квадріс 250 SC, к. с. та Ридоміл Голд.

Другу половину врожаю цибулі у «ВІТАГРО» зберігають у власному сховищі. А першу продають з поля, щоб отримати обігові кошти для підготовки до наступного сезону.

За словами Олександра Золотарьова, поки що у Чугуївському районі небагато підприємців вирощує цибулю у промислових масштабах, бо сіяти і збирати врожай без спеціалізованої техніки надто обтяжливо. Тому у «ВІТАГРО» придбали сівалку не тільки для власного використання, а і для надання послуг аграріям району. В планах  –  розширювати парк техніки. Таким чином у ФГ сподіваються стимулювати виробництво цибулі на Харківщині. Адже потреба місцевого ринку величезна. Дев’яносто відсотків цибулі до сусіднього міста-мільйонника Харкова завозиться переважно з південних регіонів України. Натомість у місцевих фермерів є конкурентна перевага за рахунок близькості до ринку збуту. Скажімо, якщо  доставка одного кілограма цибулі з півдня коштує 1 гривню, місцеві фермери можуть витрачати на логістику менше. Плюс урожайність цибулі на Харківщині не гірша, ніж у південних регіонах, що дозволяє формувати конкурентну ціну товару.

Як успішно конкурувати, а відтак господарювати, у Чугуївському районі знає з практики власник особистого селянського господарства Юрій Божко, який щороку разом із родичами обробляє 10 га капусти. Половину врожаю вирощує на замовлення для переробки. А на полі, де врожай призначений для свіжого ринку, домінують Агресор F1, Саксесор F1 та Лексикон F1, з минулого року аграрій додав до асортименту і Професор F1.

– «Сингентівські» гібриди капусти – це законодавці моди у капустяному світі, – каже Юрій Божко. – Рослини невибагливі, качани всередині білосніжні та щільні, їх цукристість на висоті, а ще добре зберігаються. Останній Лексикон F1 я зі сховища спродав у квітні нинішнього року, відходи після очищення становили приблизно 7%, плюс усушка, разом втрати після збирання врожаю склали близько 15%, що є дуже гарним показником. Тому Лексикон F1 вже три роки вирощую. Цей гібрид також є еталоном схожості розсади. Висота сходів є ідеально рівною – неначе хтось газонокосаркою підстриг. Під час вегетації, якщо починається дощова погода, листовий апарат Лексикона F1 має таку форму, яка добре провітрюється, що допомагає уникнути бактеріозів на капусті. На жаль, на Агресорі F1 з його розлогим листям після дощу частенько трапляються захворювання. Натомість цей гібрид здивував мене своєю надзвичайною невибагливістю до умов вирощування. Колись висаджували розсаду, а щоб використати її повністю, ріллі не вистачило, тож надлишок посадили прямо на дорозі. І що ви думаєте? До осені Агресор F1 на дорозі вже було не відрізнити від висадженого на полі. Це єдиний такий випадок. Заради цікавості ми експериментували і з іншими гібридами, але жоден з них так себе не показав.

Експерименти з новинками в господарстві Юрія Божка звичайна справа. Аграрію замало офіційної інформації, поки самотужки не випробує, діла не буде. Тож тільки-но з’явилися на ринку Саксесор F1 і Професор F1, гібриди були висаджені на ділянці у Юрія Божка. Він відзначає товарність і врожайність цих селекційних об’єктів.  

– Коли врожайність нової на моєму полі капусти становить менше 120 тонн з гектара, даю їй ще шанс на другий рік. Якщо спостерігається така ж картина – мене такі новинки не цікавлять. Тому, дбаючи про рентабельність виробництва, можу порадити використовувати лише фірмове насіння та препарати, а ще краще насіння і препарати однієї і тієї ж компанії, бо вони доповнюють один одного. І економити на цьому не варто, – говорить Юрій Божко.

Під час спілкування з господарем відчувається, що він глибоко розуміється на виробництві овочів та щиро вболіває за справу. Про це свідчать дбайливо доглянуті гряди на полі та ідеальний стан качанів. А ще Юрій Божко розповів, як йому вдалося організувати зрошення на капустяних і морквяних  ділянках, зі старого радянського комбайну зробити транспортер для збирання капусти, облаштувати склад для зберігання овочів з температурним режимом. І про те, як він «обпікся» на картоплі на початкових етапах своєї діяльності, адже природо-кліматичні особливості Харківщини не сприяють високій врожайності цієї культури.  

У наступному році аграрій планує розширити сівозміну за рахунок кількох гектарів цибулі. Насамперед випробовуватиме гібриди «Сингенти», адже має позитивний досвід співпраці з цією компанією.

– Міг би і більше цибулі виростити. Дякувати долі, якісного насіння і ЗЗР не бракує. Натомість робоча сила з року в рік дорожчає, тож немає сенсу інвестувати у збільшення потужностей для збереження врожаю, а самотужки придбати польову техніку нереально через її ціну. Отже, коли в Україні з’явиться можливість вигідно орендувати овочезбиральні агрегати, тоді і якісної продукції буде в рази більше. Ось над чим варто замислитися можновладцям, – резюмував Юрій Божко.

 

Олександр Литвиненко

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here